СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН, ШКОЛО!

17. април 2022.

 

DS01

 

Кад природа озелени и нестане белог снега, топлим сунцем опијени, помињемо често њега...

Тако је и ове године, а тако је било и претходних 85 година. Да, да, толико година слави овог априла наша школа. И како започети причу, у само неколико реченица, о свим тим годинама од када постојимо...

Све је почело давне 1937. године... Зграду је пројектовао Рајко Татић, познати српски архитекта тог времена, који је, између осталог, пројектовао и зграду Главне поште, Универзитетску библиотеку Светозар Марковић, комлекс Старог сајмишта, зграду РТС у Абадеревој улици, зграду Осме београдске гимназије и др.

Зграда наше школе подигнута је у тадашњој улици Надежде Петровић, на најлепшем делу Бановог брда, окренута ка старом Београду и Бежанијској коси, заштићена шумом Кошутњака, са погледом ка Ади... Једанаест учитеља и 566 ђака, који су били распоређени у 11 одељења, од 1. до 4. разреда, постаће прва генерација ученика наше школе.

У међувремену, проширило се Баново брдо и „проширила“ се и наша школа. Постајемо школа којој се верује, школа која се воли, школа која је други дом...

Покушавамо да израчунамо колико је ђака и наставника прошло кроз учионице наше школе за ових осамдесет и пет година: сто хиљада, сто двадесет хиљада... Читав један град као што је Смедерево, Ваљево, Зрењанин или Краљево. Многи наши ђаци постали су значајни чланови наше заједнице – познати лекари, професори, правници, економисти, уметници, архитекте, спортисти, новинари, глумци... али, и рачуновође, пекари, трговци, обућари, занатлије, медицинске сестре, кувари...

 

DS02

 

На све њих смо поносни и сви су они поносни што су били део наше школе... Можда у некима нисмо препознали на време будућег научењака или генијалца, али смо у већини усадили осећај припадности школи... Сви сте ви и даље наши Панчићи.

Срећан нам 85. рођендан!

Живели!

ПАНЧИЋЕВИ ДАНИ

Поводом Дана школе, у периоду од 16. до 22. априла, биће организовани Панчићеви дани:

  • У суботу, 16. априла, изаћи ће школски лист Оморика у електронској форми. Уредница овогодшњег броја је Слађана Тодоровић, наставница српског језика.
  • У недељу, 17. априла, поставићемо на сајт школе малу представу поводом Дана школе. Представу су припремиле Татјана Маћејка Трајковић, наставница музичке културе, са хором ученика 6. и 8. разреда и Тања Цапудер, наставница разредне наставе са ученицима свог одељења, 2-4.
  • У недељу, 17. априла у 18 часова, у Галерији 73 (Пожешка 73) биће отворена Изложба слика ученика 8. разреда наше школе. Поред изложбе биће изведен музички програм ученика наше школе. Организатор изложбе је Драгана Ристић, наставница ликовне културе. Организатор  музичког дела је Петра Стојковић, наставница музичког васпитања.
  • У среду и четвртак, 20. и 21. априла, биће организовано такмичење ученика 8. разреда у квизу Колико познајемо Београд. Организатори квиза су Драгана Јанковић, наставница географије и Биљана Лазаревић, педагогица.

На крају, честитамо свим ученицима и наставницима на успесима на овогодишњим такмичењима и желимо им да само тако наставе...

Срећно!