SNauke2024

Колико су елсперименти забавни за ученике  и како се знања из физике и хемије усвајају на занимљив начин, кроз експерименте, имали смо прилике да видимо на „Сајму науке“ у нашој школи.

Да су физика и хемија применљиве у свакодневном животу, ученици су потврдили кроз низ експеримената, подједнако применљивих и у пракси.

Наставница физике Александра Обрадовић и учитељица Тања Цапудер су са ученицима четвртог, седмог и осмог разреда ове године отвориле „врата науке“ у нашој школи и пожелеле добродошлицу посетиоцима. Ученици су кроз различите експерименте долазили до резултата, а затим анализом резултата објашњавали узрок датих појава.

Да су принципи очигледности и демонстрације најбољи начин за усвајање знања и овај пут смо потврдили. Сваки кутак кабинета је био подједнако занимљив да за све ученике представи изазов у учењу и сигуран начин да заволе науку. Да ли су више пажње привлачили експерименти са одређивањем убрзања или густине тела применом Архимедесовог закона или одређивање брзине равномерног праволинијског кретања или можда мерење силе или трења при кретању и котрљању остављамо као избор посетиоцима.

Најмлађи посетиоци нашег сајма, предшколци из ПУ „Радосно детињство“ су били задивљени нашим „Сајмом науке“. Имали су прилике да пробају наш „водени" ксилофон и да уживају у звуцима познатих песмица док су свирали и певали. Одушевљени су били и балоном који се сам надувава, „шареним" млеком по коме се стварају цртежи као и „дугом у чаши“ која садржи осам врста различитих течности.

Ученици наше школе који су посетили „Сајам науке“ уживали су у изазовима које наука пружа.

Ученици 4/4, 7/6 и 8/5 приказали су експерименте и огледе из следећих области:

  1. Одређивање сталног убрзања: ученици су прочавали како одредити убрзање тела кроз низ експеримената и анализа.
  2. Провера 2. Њутновог закона: кроз практичне примере, ученици су истражили како овај закон функционише у пракси и како га можемо потврдити експериментално.
  3. Одређивање убрзања тела које слободно пада: експерименти су обухватили мерење убрзања тела која слободно падају и прочавање фактора који утичу на ту појаву.
  4. Мерење силе: ученици су истраживали различите методе мерења силе и њену примену у свакодневним ситуацијама.
  5. Одређивање густине чврстих тела применом Архимедовог закона: кроз експерименте са потапањем тела у течност, ученици су истражили како можемо одредити густину чврстих тела.
  6. Одређивање брзине равномерно променљивог праволинијског кретања: ученици су прочавали како израчунати брзину тела које се креће равномерно, али са променљивим убрзањем.
  7. Баждарење еластичне опруге и мерење силе динамометром: кроз експерименте са опругама, ученици су истраживали како можемо мерити силе и карактеристике еластичних материјала.
  8. Мерење силе трења при кретању и котрљању: ученици су анализирали феномене трења и котрљања кроз практичне експерименте.
  9. Услов за пливање, лебдење и тоњење тела: ученици су прочавали основне принципе хидростатике и како они утичу на кретање тела у течностима.
  10. Пројекат М1: осмаци Марко Трајковић и Јован Радић представили су рад уређаја за чију израду је било потребно комбиновати механику, електронику и програмирање. Детаљније о пројекту можете прочитати у приложеној презентацији.

 

Материјал за сајам науке правили су и украшавали ученици у сарадњи са наставницама информатике Марјаном Младеновић и Татјаном Пантелић. Поступак рада, материјал који су користили, закључак о огледу који демонстрирају, ученици су написали на флајерима који су делили посетиоцима сајма, у сарадњи са родитељима и наставницом српског језика. Апаратуре за извођење огледа ученици су креирали и правили у сарадњи са родитељима, наставником ТИО Васић Славољубом, наставником математике.

И овај пут смо показали да наука може бити веома забавна и да наши часови едукативно истраживачког карактера могу бити велики подстицај за даљи рад. Принципи и методе које користимо на часовима представљају забаван начин за стицање знања. Добродошли сте на наш следећи „Сајам науке“ ! Очекујемо ваше присуство у новим авантурама и изазовима!

Како смо се провели на сајму можете да погледате у нашој галерији слика и у кратком видео-клипу на нашем Јутјуб каналу.